Wist je dat…

jouw apotheker een medicatieschema voor je kan opstellen?

Bij het opstellen van een schema wordt gekeken of alle medicatie nog nuttig en van toepassing is. Je apotheker en arts kunnen hierover samen overleggen.

Het is zeer belangrijk dat je bij het opstellen van een medicatieschema alles goed vermeldt wat je neemt ( vergeet geen vitamines, kruiden, geneesmiddelen zonder voorschrift, oogdruppels,…). Je kan altijd de medicatie die je neemt,  meenemen naar de apotheek, zo kunnen we samen met jouw bekijken wat je gebruikt en het toevoegen aan het schema.

Het is belangrijk ook producten die je buiten de apotheek koopt zeker niet te vergeten ( vitamines of supplementen).

Een medicatieschema kan ervoor zorgen dat je medicatie beter werkt, doordat je ze op het juiste moment en in de juiste dosis neemt.

Er kunnen bij het opstellen van een medicatieschema interacties tussen geneesmiddelen worden ontdekt.

—> een interactie wat is dat? Als twee geneesmiddelen in het lichaam elkaar tegenwerken of er net voor zorgen dat ze sterker werken. Een interactie verstoort de werking van het geneesmiddel. De kans op nevenwerkingen zal vergroten maar er bestaat ook een kans dat het geneesmiddel niet of minder goed werkt.

Het medicatieschema zal ervoor zorgen dat je  geneesmiddelen beter zullen werken als je ze juist gebruikt en we kunnen je hierbij advies en raad geven.

Zelfs mensen die minder dan vijf geneesmiddelen nemen, kunnen hierbij baat hebben. Je kan altijd nadien je schema laten nazien door artsen of specialisten.

Het maakt het voor de artsen ook handig en overzichtelijk. Zeker wanneer je bij een (plotse) ziekenhuisopname meteen het overzicht kan afgeven.

Je schema kan ook digitaal worden gedeeld. Je kan het ten alle tijden raadplegen via de website mijngezondheid.belgie.be Zo zijn je zorgverleners ook steeds op de hoogte van de actuele versie.

Zo zijn we samen met jou verantwoordelijk voor het “up-to-date” houden van je schema. Geef wijzigingen dus altijd door aan je arts of aan ons in de apotheek.