Met de winter voor deur, wordt het tijd om even te denken aan de jaarlijkse griepvaccinatie. Gemiddeld wordt één op de tien mensen besmet door het griepvirus. Meestal zonder veel erg, maar voor sommige risicogroepen zoals 65-plussers, zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand kan griep voor ernstige complicaties zorgen.

Voor wie is een griepvaccin belangrijk: vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen, iedereen ouder dan 65 jaar,  iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bv hart, longen, ( ernstige astma of COPD) , lever, nieren of spieren. Ook mensen met een verminderde weerstand door een andere ziekte of behandeling.

Ook alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking. Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.

Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

 

Vaccinatie is de beste manier om je tegen de griep te beschermen. Krijg je toch de griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Denk meteen ook eens aan een vaccinatie tegen pneumokokken. Dat is vooral belangrijk voor oa: hartpatiënten, en longpatiënten, waaronder rokers. Ben je ouder dan 65 jaar of chronisch ziek? Dan heb je meer risico op een longontsteking of bloedvergiftiging door pneumokokken, zeker als je de griep krijgt. Dit vaccin wordt niet terugbetaald, maar moet niet elk jaar worden herhaald. Een deel kan mogelijk worden teruggekregen via je aanvullende ziekteverzekering.

Wanneer ?: Beste tussen oktober en midden november: Zolang de griep niet in het land is, blijft de vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt één winterperiode. Daarom moet een griepvaccin elk jaar opnieuw worden gekregen.

Terugbetaald?: ben je ouder dan 50 jaar of behoor je tot de risicogroep dan wordt het griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Heel wat mutualiteiten geven nog een extra korting.

.

Vraag gerust advies aan je arts of apotheker.